K podzimu neodmyslitelně patří skořicí a jablky vonící štrúdl. Máme pro vás tři nejlepší recepty na štrúdl! Uvidíte, že jsou nesmírně jednoduché, takže je zvládne i začínající pekařka!

Klasický štrúdl z listového těsta

Není nad klasiku v podobě listového štrúdlu. Příprava listového těsta však není zrovna jednoduchou záležitostí. Sáhněte raději po hotovém listovém těstě, které je stejně dobré. Proto jej mějte vždy v mrazničce, využijete jej i na slané záviny apod.

Ingredience:

  • 1 plát listového těstabake-599521_1920
  • 6 větších jablek
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 balíček skořicového cukru
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • Rozinky dle chuti (předem namočené v rumu)

Postup:

Nejdříve si připravte jablka, která oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Vymačkejte z nich přebytečnou vodu a zakápněte je citronovou šťávou Plát listového těsta rozválejte na mírně pomoučeném vále. Do střední části dejte jablka a rovnoměrně je posypte skořicovým cukrem a mírně nasekanými vlašskými ořechy. Těsto zaviňte a potřete rozšlehaným vejcem. Dejte do předehřáté trouby a pečte na 180 stupňů zhruba 20 minut. Podávejte s kopečkem čerstvě ušlehané smetany.

Štrúdl jako od babičky

Chcete upéct štrúdl, jaký umí jen vaše babička? Nebojte se jej však trochu obměnit mírně netradičními ingrediencemi a chutěmi.

Ingredience:

  • 250 g hladké moukystrudel-1532893_1920
  • 125 ml vlažné vody
  • 2 žloutky
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce octa
  • 5 větších hrušek
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce lněného semínka

Postup:

Mouku smíchejte se solí a přidejte vlažnou vodu, ocet a žloutky. Důkladně promíchejte. Z těsta vyválejte dva pláty těsta. Poklaďte je hruškami nakrájenými na větší kousky. Hrušky posypte cukrem a lněným semínkem. Zaviňte a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě dočervena. Štrúdl servírujte s kopečkem zakysané smetany, posypaný strouhaným perníkem.

Oblíbený štrúdl z tvarohového těsta

Tvarohový štrúdl si vás získá svou jemnou chutí a lehkým složením. Navíc tento recept se vám bude skvěle pamatovat!

Ingredience:

  • 250 g měkkého tvarohustrudel-slice-1061147_1920
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g tuku na pečení
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 špetka soli
  • 8 jablek
  • 1 lžička mleté skořice
  • 3 lžíce rozinek předem namočených v rumu

Postup:

Z tvarohu, tuku, hladké mouky a soli vypracujte těsto. Na pomoučeném vále vyválejte tenký plát. Těsto poklaďte jablky, která předem oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Posypte cukrem, podle kyselosti jablek. Bohatě zasypte skořicí a přidejte rozinky. Těsto opatrně sviňte do závinu a opatrně přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Dejte do předehřáté trouby a pečte na 180 stupňů dozlatova, přibližně 30 minut. Štrúdl servírujte posypaný cukrem, s kopečkem vanilkové zmrzliny.apple-1589874_1920

Podělte se s námi o váš recept na nejlepší štrúdl!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here