Úroda hrušek je na vrcholu, tak proč si nepřipravit opravdu originální jídlo, které vás překvapí nečekanými kombinacemi chutí?

Hrušky pošírované v červeném víně

Luxusní pokrm, který je na pošmourné podzimní odpoledne jako stvořený!

Ingredience:

  • 4 středně velké hrušky
  • 1 litr červeného vínacooking-pears-1099577_1920
  • 100 gramů krystalového cukru
  • 1 pomeranč
  • 1 čtvrtina citronu
  • 1 kus celé skořice
  • 5 hřebíčků
  • 1 špetku mletého muškátového oříšku
  • 1 špetku mletého kardamomu (nemusí být)
  • 1 centimetr strouhaného kořene zázvoru (nemusí být)

Příprava:

  1. Hrušky oloupejte a vydloubněte jádřinec. Ovšem se stopkou zacházejte opatrně, ta by měla zůstat. Na spodní straně můžete hrušky mírně seříznout, aby se vám lépe servírovaly.
  2. Z citronu a pomeranče vymačkejte šťávu a tu svařte spolu s červeným vínem, cukrem a veškerým kořením v dostatečně velkém hrnci.
  3. Do svařeného vína vložte hrušky (měly by být ponořené, případně je často přelévejte) a vařte je na velmi mírném plameni, dokud nebudou měkké, zhruba 15 minut.
  4. Poté změklé hrušky odstavte, patrně vyjměte a přeceďte víno, aby v něm nezůstalo žádné koření. Víno svařte na hustý sirup.
  5. Hrušky servírujte přelité sirupem. Ozdobit je můžete například celou skořicí, nebo hvězdičkou kardamomu.

Salát s hruškou a modrým sýrem

Nezvyklé spojení hrušky a modrého sýru je zkrátka dokonalé!

Ingredience:

  • 1 balení čerstvých špenátových listů
  • 2 větší hruškyroaring-forties-blue-cheese-3529_640
  • 200 gramů sýra s modrou plísní (gorgonzola, rokfór, césar)
  • 1 menší šalotka
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • 1 lžíce medu
  • 5 lžic kvalitního olivového oleje
  • 1 lžička citronové šťávy
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Příprava:

  1. Špenátové listy opatrně opláchněte a osušte, nejlépe v odstředivce na salát.
  2. Hrušky omyjte, nakrájejte je na větší kousky a zakápněte je citronovou šťávu, aby nezhnědly. Hrušky přidejte ke špenátu.
  3. Šalotku oloupejte, nakrájejte na tenké proužky a nasypte ji na hrušky se špenátem.
  4. Sýr s modrou plísní rozdrobte na salát.
  5. Připravte dresink z olivového ze zbytku citronové šťávy, medu a olivového oleje. Důkladně osolte a opepřete.
  6. Připravený salát před servírováním posypte nahrubo nasekanými vlašskými ořechy a pokapejte dresinkem.

Hruškový štrúdl

Kdo říká, že štrúdl musí být jablečný? Vyzkoušejte zajímavou hruškovou variantu, kterou díky listovému těstu připravíte během chvilky!

Ingredience:pears-1350462_1920

  • 1 polovinu balíčku listového těsta
  • 1 kilo hrušek
  • 100 gramů moučkového cukru
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 1 vejce
  • vlašské ořechy a rozinky namočené v rumu dle chuti

Příprava:

  1. Nejdříve si připravte hruškovou náplň. Hrušky oloupejte, zbavte je jádřinci a nastrouhejte na hrubém struhadle. Vymačkejte z nich přebytečnou vodu, přidejte cukr a skořici. Náplň důkladně promíchejte.
  2. Listové těsto rozválejte na vále poprášeném hladkou moukou. Těsto můžete rozdělit na dva díly, s menšími štrúdly se vám bude lépe manipulovat. A doprostřed naklaďte připravenou náplň.
  3. Ještě před zavinutím můžete štrúdl posypat nahrubo nasekanými vlašskými ořechy a rozinkami namočenými v rumu.
  4. Štrúdl zaviňte a potřete jej rozšlehaným vajíčkem, aby byl pěkně lesklý. Dejte jej péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů zhruba na 20 minut. Vychladlý štrúdl před podáváním posypte moučkovým cukrem a servírovat jej můžete s například s kopečkem zakysané smetany.

pears-1389444_1920

Co hrušek nejraději připravujete vy?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here