Hledáš nějaké tipy a inspiraci, co uvařit dobrého v neděli na oběd? Tyto recepty kromě toho, že jsou jednoduché a delikatesní, jsou navíc zdravé! Zmáknete je každý během mžiku a pochutná si celá rodina. Jeden recept je s masem, druhý bezmasý a lehčí a třetí inspirací je výtečná polévka.

Kuřecí směs s rýží

Je to jednoduché, chutná to báječně a navíc je to dietní.

Co budete potřebovat:

  • Rýži
  • Kuřecí prsa pokrájená na kostičky
  • Koření dle chuti (chilli, kokos, zázvor, sladká paprika, medvědí česnek)
  • Lžičku kokosového oleje
  • Lžíci sójové omáčky
  • Hrnek vody
  • Červenou papriku
  • Červenou cibuli
  • Hrst kešu oříšků

Nejprve na pánvi rozpalte kokosový olej, dále zpěňte cibulku a přidejte okořeněné maso. Na maso nalijte sójovou omáčku, podlijte vodou a nechejte dusit pod pokličkou přibližně 10 minut. Po uplynulé době přidejte ještě pokrájenou papriku s kešu oříšky a duste váš výtvor dalších 15 minut. Pak už jen sundejte poličku, nechejte odpařit přebytečnou vodu a podávejte s uvařenou rýží. Jídlo můžete dozdobit ještě něčím zeleným, například bazalkou.

Falafel s jogurtovým dipem

Co je to ten falafel? Jedná se o bezmasý pokrm (tento recept je tedy vegetariánský). Falafel jsou smažené kuličky vytvořené z cizrny. Je to velmi lehký oběd, případně bychom jej doporučili i jako večeři.

Budete potřebovat (na 1 porci):

  • 80g uvařené cizrny
  • 1 vejce
  • 2 lžíce celozrnné mouky
  • Sůl a pepř
  • Lžičku olivového oleje
  • Lžičku mleté papriky
  • Půl lžičky drceného kmínu
  • 1/4 lžičky sody
  • Stroužek česneku
  • Půl cibule
  • Hrst petrželky (popřípadě jiné kořen dle chuti)
  • Sezam na obalení

Na dip:

  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • Půl lžičky Dijonské hořčice
  • Sůl a pepř
  • Jarní cibulku
  • Citronovou šťávu

Všechny výše zmíněné ingredience rozmixujte a ze vzniklého těsta utvořte kuličky. Ty mohou být veliké jakkoliv se vám zachce. Kuličky dále obalte v sezamu a pečte při 190° přibližně 15 minut.

K tomuto jídlu nádherně sedne jogurtový dip. Ten je opravdu jednoduchý. Smíchejte 2 lžíce bílého jogurtu, půl lžičky Dijonské hořčice, sůl, pepř, trochu nakrájené jarní cibulky a pár kapek citronové šťávy.

Podávejte celý pokrm s vaším oblíbeným salátem.

Batátová polévka

A ke každému obědu patří neodmyslitelně také polévka. Tato je lehká, jednoduchá a hlavně velmi chutná a zdravá.

Co budete potřebovat:

  • 2 větší batáty (cca 600 g)
  • 3 menší brambory
  • 1 litr zeleninového vývaru (popřípadě vody)
  • 1 červenou cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičku mletého kmínu
  • Sůl a pepř
  • Semínka (např.: sezam, slunečnice, uzená paprika…)

V hrnci nechejte rozehřít olivový olej, na kterém si osmahnete červenou cibuli. Dále si připravíte batáty. Ty umyjete, oloupete, nakrájíte a brambory pokrájíte na menší kostičky a vložte k osmahnuté cibulce. Zasypte ještě lžičkou kmínu, špetkou pepře a nakonec přidejte také prolisovaný česnek. Dvě minuty nechejte osmahnout. Nyní vše zalijte litrem vývaru. Vařte přibližně 15-20 minut do změknutí batát a brambor. Poté polévku už jen rozmixujete, přidáte jemně nasekanou čerstvou petrželku a dochutíte dle libosti solí a pepřem. Na ozdobení ještě opražte semínka sezamu nebo třeba slunečnice na olivovém oleji. Zasypte je uzenou paprikou a špetkou soli. A je hotovo!

Nedělní fitness oběd z jednoho pekáče

Není nic jednoduššího, než připravit chutný nedělní oběd z jednoho pekáče.

Co budete potřebovat: 

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžíce hrubě nasekaných lístků tymiánu
  • 4 vepřové klobásy
  • 8 tenkých plátků slaniny
  • 4 kuřecí stehna
  • 6 střední nové brambory
  • 8 malých mrkví
  • 2 pastináky
  • 2 střední červené cibule
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

Předehřejte troubu na 200 ° C. V misce si smíchejte olivový olej, ocet, cukr, tymián, sůl a pepř. Každou klobásku obalte polovinou slaniny a uložte do pekáče. Na pekáč přidejte očištěné kuřecí stehna, očištěné brambory, překrojené na půl, mrkev, pastinák a nakrájenou cibuli na měsíčky. Zalijte směsí oleje a bylinek, kterou jste si připravili a nechte péct v troubě 35 – 40 minut. Když je kuřecí kůžička křupavá a dozlatova opečená, zelenina měkká, je jídlo připravené a můžete jej vyjmout z trouby.

Zdroj fotografií: http://www.ibssano.com/, http://beardandbonnet.com/, https://cz.pinterest.com, http://www.redonline.co.uk/ 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here