Vlastnoručně upečeným dortem se na narozeninové oslavě rozhodně blýsknete více, než když přinesete kupovaný. Vytvořit něco doma s láskou přitom není až tak složité. Stačí k tomu mít ty správné pomůcky a znát triky, které používají i profesionální cukráři. Pojďme si jich pár prozradit.

Chcete-li dosáhnout profesionálního výsledku, budete potřebovat i patřičné vybavení. Nemusíte se však bát, nebude vás stát tisíce korun. Budeme se bavit spíš o investicích v řádech stovek. A vezměte v úvahu, že jsou to investice na dlouhá léta dopředu. Výbava na pečení dortu se vám neztratí, protože příležitosti k pečení se najdou každou chvíli. Ale už dost řečí, pojďme na to!

1. Naučte se dort zmrazit

Stalo se vám už, že jste se snažili potřít dort polevou nebo krémem, ale on se hrozně drobil? Zabalte upečený a vychladlý dort do potravinářské fólie a dejte ho do mrazáku. Zhruba za hodinu jej můžete vytáhnout, povrch pak bude krásně pevný.

2. Pořiďte si cukrářskou stěrku

Jestli vám doposud vrtalo hlavou, jak jen se těm cukrářům daří udělat dort tak hladký, nyní vám to prozradíme. Používají totiž speciální cukrářské stěrky určené k snadnému roztírání. Většinou je doplní ještě o otočný stojan, takže jen drží stěrku v ruce, otáčí dortem a povrch se krásně uhladí. Bez otočného stojanu se možná obejdete, ovšem do stěrky každopádně investujte.

3. Tvořte z krémů růžičky

Vezměte si do ruky zdobicí sáček, správnou cukrářskou špičku a dokážete divy. Nejuniverzálnější jsou rozhodně různé kytičky a hvězdičky. Vytvoříte s nimi jak samostatné tyto tvary, tak i zajímavé linky. Přitom jde o záležitost několika desítek korun.

4. Vyřezávejte z marcipánu

Tohle je jedna z vůbec nejjednodušších technik. Kupte si buď přímo barevný marcipán, nebo bílý a potravinářská barviva. Jste-li šikovní, můžete zkusit vytvářet prostorové figurky, nicméně velmi pěkně vypadají i jednoduché vyřezávané motivy. Prostě marcipán posypte moučkovým cukrem, aby se tolik nelepil, rozválejte ho a vykrajujte tvary. Na dort je můžete přilepit kapkou rumu.

5. Napište vzkaz

Se zdobicím sáčkem a špičkou malého průměru lze na dorty také dobře psát. Zvolte nějakou pěknou barvu, doplňte text něžnými kytičkami a výsledek bude parádní. Jen si nezapomeňte dort před začátkem tvorby zchladit. Lépe pak opravíte případné chyby, z tuhé polevy možná půjde zdobicí hmota ještě sundat. A vůbec nejlepší je si „psaní“ s pomocí zdobicího sáčku nejdříve natrénovat někam bokem. Nemusíte s polevou, naplňte sáček klidně třeba hořčicí.

6. Zahlaďte okraje

Nazdobili jste dort na slavnostním podnose, jenže ten je teď celý podrobený a špinavý od polevy? Jemně špínu otřete a zahlaďte ji třeba tím, že podnos okolo dortu posypete moučkovým cukrem či kakaem v případě čokoládových dortů.

7. Nedopusťte, aby se rozpadl

Tedy, ne že by se dorty samy od sebe obvykle rozpadaly, ale pokud tvoříte dílo z několika pater, může se to stát docela snadno. V takovém případě vrstvy prostě spojte brčkem. Vezměte dvě či tři brčka a, až bude dort zchladlý, propíchněte ho jimi. Pak je ustřihněte, aby nekoukala ven. A dávejte pozor při krájení a porcování. Nikdo ho nespolkne, nicméně mohl by být nemile překvapený.

Už vidíte ten krásný dort? Nakupte suroviny, patřičné pomůcky a vzhůru do toho. Mrkněte do e-shopu Cukrářské potřeby Malátkovi, kde seženete pěkně všechno pohromadě a za dobré ceny. Dobrá výbava je totiž půlka úspěchu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here