Hledáte inspiraci na zdravý jídelníček na celý den? Vyzkoušejte tato jednoduchá a chutná jídla, po kterých nebudete mít špatné svědomí!

Vydatná snídaně: Ovesné lívance s bílým jogurtem a ovocem

Co budete potřebovat:

100 g ovesných vloček, 2 vejce, 200 ml mléka, špetka soli, olej, 1 kelímek bílého jogurtu, čerstvé ovoce, 1 hrst ořechů (mandle, vlašské ořechy, lískové ořechy apod.), skořice a med podle chuti

Jak postupovat:cereal-898073_1920

V jedné míse smíchejte mléko, žlutky, vločky a přidejte špetku soli. V druhé míse ušlehejte sníh a přidejte jej do směsi. V případě potřeby přidejte ještě trochu mléka. Lívance smažte na rozpálené pánvi potřené olejem. Poté je odložte na ubrousek. Lívance servírujte s jogurtem, čerstvým ovocem a posypané nasekanými ořechy.

Rychlá svačina: Kefírový nápoj s ovocem

Co budete potřebovat:

250 ml neochuceného nízkotučného kefíru, 1 čajová lžička chia semínek, ovoce podle chuti a dostupnosti (1 banán, 2 meruňky, 1 hrst jahod apod.)

Jak postupovat:

Do nádoby od ponorného mixéru dejte všechny kefírové mléko a omyté ovoce nakrájené na kousky. Vše důkladně rozmixujte a na závěr přidejte chia semínka. Ještě důkladně promíchejte a v případě potřeby dochuťte trochu medu. Kefírový nápoj pijte vychlazený.

Královský oběd: Plněný lilek s kuskusem a ryba na bylinkách

Co budete potřebovat:

1 malý lilek, 4 polévkové lžíce celozrnného kuskusu, 1 lžíce oliv, 5 sušených rajčat, 1 porce rybího masa (treska, losos apod.), 1 citron, sůl, pepř, nasekané čerstvé bylinky podle chuti, olivový olej

Jak postupovat:

Kuskus připravte podle návodu. Poté do něj vmíchejte přepůlené olivy a nakrájená sušená rajčata. Lilky omyjte, rozpulte a část dužiny vydlabejte. Kuskus smíchejte s dužinou a dejte do připravených lilkových lodiček. Plněný lilek mírně pokapejte olivovým olejem a dejte zapéct do trouby. Mezitím si omyjte rybí filet, osušte jej papírovou utěrkou, osolte a opepřete. Poté rybu potřete nasekanými bylinkami smíchanými se lžící oleje. Nechejte chvíli marinovat a poté opečte na rozpálené pánvi. Opečenou rybu servírujte s lilkovými lodičkami.

Svěží svačina: Bylinkový tvaroh se zeleninovými špalíčky

Co budete potřebovat:

100 g nízkotučného tvarohu, 1 polévková lžíce slunečnicových semínek, 1 hrst čerstvých bylinek, sůl, čerstvě mletý pepř, čerstvá zelenina podle chuti (mrkev, okurka, paprika)

Jak postupovat:

Tvaroh promíchejte se solí, pepřem a nasekanými bylinkami. Zeleninu očistěte a nakrájejte na špalíčky. Tvaroh v misce posypte slunečnicovými semínky a namáčejte si do něj nakrájenou zeleninu.

Lehká večeře: Salát s uzenou makrelou a vejcem

Co budete potřebovat:

2 hrsti čerstvého salátu, 100 g uzené makrely (nebo tuňáka, kuřecího masa apod.), 1 natvrdo uvařené vejce, 2 plátky žitného chleba, 1 lžička olivového oleje, 1/2 lžičky dijonské hořčice, 1/2 lžičky medu, citronová šťáva podle chuti, sůl, pepř

Jak postupovat:

Salát omyjte a dejte do misky. Přidejte maso natrhané na kousky a vejce nakrájené na osminky. Z olivového oleje, medu, hořčice a citronové šťávy připravte dresink. Osolte a opepřete. Přidejte do salátu a vše opatrně promíchejte. K salátu přikusujte žitný chléb nebo jiné celozrnné pečivo.

appetite-1238513_1920 Dobrou chuť!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here