To, že je káva jeden z nejoblíbenějších nápojů na povzbuzení ani nemusíme zmiňovat. Kdo nepije kávu, jako by neexistoval. Znáte však všechny její druhy?
Určitě většina z nás zná tu každodenní rutinu, ráno vstaneme, půl hodinky ze sebe v koupelně děláme člověka a pak honem do práce. A abychom se po ránu „nakopli“, uděláme si velkou kávu a nebo si jí koupíme po cestě v oblíbené kavárně. Pití kávy však může být i klidným požitkářským zážitkem, pojďme se tedy podívat, jaké jsou druhy kávy.
Historie kávy
Poprvé byl kávovník objeven v Etiopii v přibližně 6. století. Zpočátku obyvatelé kávové boby žvýkali a až později přišli na to, že ta správná cesta zpracování kávy je pražení. Do Evropy se káva dostala v 17. století, kdy vznikaly první zámořské plantáže. V druhé polovině 17. století se v Paříží otevřela první evropská kavárna. V Praze jsou zmínky o kavárně až koncem 17. století.
Nyní, ve 21.století zažíváme tzv. Třetí kávovou vlnu. Toto označení znamená, že se dbá na poctivé a kvalitní připravování kávy. Káva se začíná produkovat i jinými způsoby, než je espresso a na ty se právě jdeme podívat.
Druhy kávy
Espresso
Nejznámější a nejužívanější druh kávy. Právě u espressa si můžeme nejlépe vychutnat tu jedinečnou chuť, kterou nám káva nabízí. Espresso se zpravidla připravuje z přibližně 7 – 14 gramů kávy pod tlakem 9 barů. Extrakce trvá asi 30 vteřin a teplota vody dosahuje 90°C, varu nesmí voda nikdy dosáhnout. Velikost espresso šálku by měla být 60 – 90 ml, objem kávy je přibližně 25 – 35 ml a obsah kofeinu v espressu je asi 64 mg.
Ristretto
Ristretto je původem z Itálie a připravuje se ze stejné dávky jako Espresso (7 – 14gramů). Pro přípravu se však používají jemnější zrnka, aby při délce průtoku 25 vteřin nateklo cca 20 ml kávy. Jeho chuť je oproti espressu méně hořká. Obsah kofeinu je stejný jako u Espressa.
Espresso dopio
Je libo dvojité espresso? Objednejte si dopio. Skládá se ze dvou dávek kávy a dvojnásobné množství vody. Tahle dávka kávy už vás dokáže po ránu pořádně povzbudit.
Espresso lungo
Lungo (italsky dlouhý) se dělá ze stejné dávky kávy jako klasické espresso, pouze se přidává množství vody. Poměr vody a kávy je tak 1:1.
Espresso machiato
Machiato (čti makjáto) je překladem .. skvrnitý, tečkovaný“. Jedná se o espresso s přidanou pěnou. Obsah kávy, vody i kofeinu zůstává stejný jako u klasického espressa.
Cappuccino
Hned po espressu patří k nejoblíbenějším druhům kávy. Tento nápoj se skládá z espressa, teplého mléka a pěny. Velikost šálku by měla být 150 – 180 ml, objem kávy je 30 ml a obsah kofeinu je též 64 mg.
Flat White
Pokud byste si chtěli dát silnější kávu s mlékem tak je tu pro vás Flat White. Připravuje se ze dvou espress a dolévá se našlehaným teplým mlékem. Jedná se tak vlastně o espresso dopio s mlékem. Velikost šálku by měla být 150 ml, obsah kávy 60 ml a obsah kofeinu je zde 128 mg.
Café Laté
Kdo si někdy nedal „latéčko“ jako by nebyl. Jedná se o slabší kávu s mlékem a pěnou. Velikost šálku by měla být okolo 300 ml, objem kávy 30 ml a obsah kofeinu je asi 64 mg.
Příprava spočívá v tom, že barista nejprve nalije do sklenice napěněné mléko a počká, až se oddělí pěna, poté se dolije espresso. Tím se docílí toho, že jsou všechny 3 segmenty ( káva, mléko a pěna) oddělené.
Americano
Americano je velmi podobné lungu. Je to espresso doplněné vodou o objemu přibližně 1:5 (jeden díl espressa a 5 dílů vody). Velikost šálku je 150 – 180 ml,, objem kávy 30 ml a obsah kofeinu stejný jako u espressa.