Odlehčená strava nikdy neuškodí a jednou za čas by ji měl do svého jídelníčku zařadit každý. Co si ale uvařit, aby to bylo fit, dobré a jednoduché na přípravu? Inspirujte se třemi vynikajícími recepty, které vám vystačí na celý den:
1) Fit snídaně: Pěna z avokáda a z banánů
Suroviny:
- 1 větší avokádo
- 2 menší banány
- 50 ml rostlinného mléka
- 1 lžíce medu nebo sirupu
Postup:
- Avokádo nejdříve omyjte, pak ho vypeckujte, vydlabejte z něj dužinu a tu vložte do mixéru.
- Přidejte další suroviny: banán, mléko (kokosové, mandlové, ovesné) a med.
- Vše dobře promixujte tak, aby vznikla hladká a konzistentní hmota.
- Hotovou pěnu servírujte v miskách nebo v pohárcích ozdobenou ovocem, oříšky, atd.
- Pěnu můžete použít i jako základ na palačinky. Stačí přidat dvě vejce a 200 g hladké mouky.
2) Fit oběd: Bulgurové rizoto se sušenými rajčaty
Suroviny:
- 250 g bulguru
- 500 ml vývaru
- 100 g sušených rajčat
- 100 g žampionů
- 1 červená cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- bazalka a tymián
- pepř, citronová šťáva
Postup:
- V hrnci se silným dnem rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a orestujte na něm kousky cibule.
- Až cibulka zezlátne, přidejte k ní bulgur a vše zalijte zeleninovým nebo masovým vývarem.
- Směs povařte cca 30 minut. Vařte na mírném plameni, ať se nepřipaluje.
- Mezitím si připravte zbytek surovin. Žampiony pokrájejte na tenké plátky, rajčata na kousky.
- Žampiony a sušená rajčata přidejte k bulguru a dobře promíchejte. Nechte nové suroviny zahřát.
- Nakonec zakapejte druhou lžící oleje, šťávou z citronu a okořeňte pepřem a bylinkami.
- Sůl už přidávat nemusíte, protože sušená rajčata se marinují v solném láku, takže osolí celý pokrm.
- Do bulgurového rizota můžete přidat i orestované kousky krůtích prsou, ta jsou fit a výživná.
3) Fit večeře: Brokolicová polévka s kokosovým mlékem
Suroviny:
- 500 g brokolice
- 500 ml kokosového mléka
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř, muškátový oříšek
- piniové oříšky
Postup:
- Očistěte brokolici, její růžičky rozdělte a dejte je vařit do horké, osolené vody zhruba na 20-30 minut.
- Až bude brokolice měkká, slijte většinu vody, trochu ponechte, a přilijte do hrnce kokosové mléko.
- Znovu zahřejte, po chvíli vaření odstavte a přisypte pepř a muškátový oříšek.
- Poté vše rozmixujte. Ochutnejte a podle potřeby ještě dosolte. Následně zakapejte olejem.
- Podávejte ozdobené opraženými piniovými oříšky. Ty jsou lehčí než klasické opečené houstičky.