Odlehčená strava nikdy neuškodí a jednou za čas by ji měl do svého jídelníčku zařadit každý. Co si ale uvařit, aby to bylo fit, dobré a jednoduché na přípravu? Inspirujte se třemi vynikajícími recepty, které vám vystačí na celý den:

1) Fit snídaně: Pěna z avokáda a z banánů

Suroviny:

  • 1 větší avokádo
  • 2 menší banány
  • 50 ml rostlinného mléka
  • 1 lžíce medu nebo sirupu

Postup:

  1. Avokádo nejdříve omyjte, pak ho vypeckujte, vydlabejte z něj dužinu a tu vložte do mixéru.
  2. Přidejte další suroviny: banán, mléko (kokosové, mandlové, ovesné) a med.
  3. Vše dobře promixujte tak, aby vznikla hladká a konzistentní hmota.
  4. Hotovou pěnu servírujte v miskách nebo v pohárcích ozdobenou ovocem, oříšky, atd.
  5. Pěnu můžete použít i jako základ na palačinky. Stačí přidat dvě vejce a 200 g hladké mouky.

2) Fit oběd: Bulgurové rizoto se sušenými rajčaty

Suroviny:

  • 250 g bulguru
  • 500 ml vývaru
  • 100 g sušených rajčat
  • 100 g žampionů
  • 1 červená cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • bazalka a tymián
  • pepř, citronová šťáva

Postup:

  1. V hrnci se silným dnem rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a orestujte na něm kousky cibule.
  2. Až cibulka zezlátne, přidejte k ní bulgur a vše zalijte zeleninovým nebo masovým vývarem.
  3. Směs povařte cca 30 minut. Vařte na mírném plameni, ať se nepřipaluje.
  4. Mezitím si připravte zbytek surovin. Žampiony pokrájejte na tenké plátky, rajčata na kousky.
  5. Žampiony a sušená rajčata přidejte k bulguru a dobře promíchejte. Nechte nové suroviny zahřát.
  6. Nakonec zakapejte druhou lžící oleje, šťávou z citronu a okořeňte pepřem a bylinkami.
  7. Sůl už přidávat nemusíte, protože sušená rajčata se marinují v solném láku, takže osolí celý pokrm.
  8. Do bulgurového rizota můžete přidat i orestované kousky krůtích prsou, ta jsou fit a výživná.

3) Fit večeře: Brokolicová polévka s kokosovým mlékem

Suroviny:

  • 500 g brokolice
  • 500 ml kokosového mléka
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • piniové oříšky

Postup:

  1. Očistěte brokolici, její růžičky rozdělte a dejte je vařit do horké, osolené vody zhruba na 20-30 minut.
  2. Až bude brokolice měkká, slijte většinu vody, trochu ponechte, a přilijte do hrnce kokosové mléko.
  3. Znovu zahřejte, po chvíli vaření odstavte a přisypte pepř a muškátový oříšek.
  4. Poté vše rozmixujte. Ochutnejte a podle potřeby ještě dosolte. Následně zakapejte olejem.
  5. Podávejte ozdobené opraženými piniovými oříšky. Ty jsou lehčí než klasické opečené houstičky.