Mezi nejznámější a také nejoblíbenější dezerty na světě patří právě jemný italský dezert – panna cotta. Ačkoliv se panna cotta řadí k tučnějším pokrmům, na její chuti jí to neubírá. Obsahuje především smetanu, želatinu a její povrch zdobí různé rozvary z ovoce, karamely a podobně.

Na samotnou přípravu panna cotty vám postačí pár minut. Poté budete muset být trpěliví, jelikož dezert musí v chladu dostatečně ztuhnout. Právě proto je nutné panna cottu připravovat dostatečně dopředu, než ji budete chtít podávat hostům či rodině.

Panna cottu můžete servírovat v mističkách k tomu určených, anebo ji můžete z formiček vyklopit a až poté na ni nanést připravený přeliv. Na talíři není nic hezčího, než dokonale naservírovaná třaslavá panna cotta s přelivem.

Suroviny na panna cottu:

  • 500 ml smetany ke šlehání – 31 %
  • 200 ml smetany na vaření – 12 %
  • 35 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • vanilkový lusk či kapka vanilkového aroma
  • 1 balíček želatiny – 6 plátků
  • 500 ml studené vody

Suroviny na ovocný přeliv:

  • ovoce dle vlastního výběru (lesní ovoce, jahody, meruňky,…)
  • cukr dle chuti
  • kapka vody dle potřeby

Postup přípravy:

Do misky si připravíme zhruba 500 ml studené vody, do které si namočíme želatinu. Tuto necháme alespoň po dobu 15 minut dostatečně nabobtnat.

Mezitím si do středního hrnce nalijeme smetanu ke šlehání i smetanu na vaření, přidáme krupicový i vanilkový cukr, vyškrábaný vanilkový lusk či vanilkové aroma a důkladně promícháme. Takto připravenou smetanovou směs na mírném ohni přivedeme k varu. Jakmile začne smetanová směs vřít, ihned ji odstavíme z plotýnky.

Nabobtnalou želatinu pomocí rukou důkladně vymačkáme a dáme ji zpět do misky. K vyždímané želatině přidáme maličké množství horké smetanové směsi a společně důkladně promícháme. Takto rozmíchanou směs vlijeme ke zbytku smetanové směsi a opět řádně rozmícháme.

Takto připravenou panna cottu dáme do mističek, jenž ještě teplé umístíme do lednice. Zde necháme dezert alespoň 4 hodiny tuhnout.

Jakmile zjistíme, že panna cotta dostatečně ztuhla, můžeme ji vyklopit na talíř, kde ji následně polijeme připraveným ovocným přelivem a dozdobíme, anebo ji lze ponechat v mističkách, které také můžeme obohatit o přeliv a čerstvé ovoce.

A jak na přípravu přelivu?

Příprava přelivu je velice snadná. Vybrané ovoce dáme do menšího hrnce, přidáme cukr a pomalu zahříváme. Jestliže je třeba, přidáme i malinko vody, aby se přeliv nepřichytával ke dnu, avšak ovoce většinou pustí dostatečné množství šťávy. Ovocnou směs chvíli povaříme a poté ji nalijeme přes vyklopenou panna cottu či na její povrch v mističkách.

Uvedené množství vám vystačí zhruba na 7 malých mističek určených na panna cottu.

Dobrou chuť!