Zajímají vás trendy ve zdravé výživě? Pak vás jistě neminula móda klíčků, které se těší vzrůstající oblibě. Ovšem kupované klíčky často už v obchodě nevypadají příliš lákavě. Připravte si proto vlastní klíčky, jejichž čerstvostí si budete opravdu jistá. Poradíme vám, jak na to!

Proč jíst klíčky?alfalfa-sprouts-1522076_1920

Ptáte se, proč luštěniny raději neuvařit? Protože luštěniny ve formě klíčků jsou mnohem lépe stravitelné. Klíčky jsou navíc výborným zdrojem enzymů a vitamínů, takže pro každého, kdo chce svému tělu dopřát jen to nejlepší, jsou jako stvořené!

Co můžete naklíčit?

Odpověď je nasnadě: Všechny druhy luštěnin, které vám jen přijdou na mysl! Záleží jen na vaší chuti, případně na stavu vaší spíže…

Klíčky fazolí mungo svou chutí připomínají čerstvý hrášek, cizrnové klíčky se vyznačují plnou chutí apod. Zkrátka záleží jen na vás, vyzkoušet můžete tradiční i méně běžné suroviny.

Co budete ke klíčení potřebovat?seed-945877_1920

Samozřejmě si můžete obstarat nakličovací misku, ale ta není ke klíčení nevyhnutelně potřebná. Nakličování luštěnin totiž není žádná věda, jak by se vám na první pohled mohlo zdát. Bohatě vám postačí i obyčejná plastová dóza s víčkem. Dóza by měla být spíše nižší. A dále už vám stačí jen vaše oblíbené luštěniny!

Jak při klíčení postupovat?

Vybrané luštěniny nasypte do vhodné plastové dózy. Ideálně takové množství, aby bylo dno téměř zakryto. Poté luštěniny několikrát propláchněte. Zalijte je vodou, zhruba dva centimetry nad jejich úroveň. Dózu s ponořenými luštěninami ponechte cca 8-12 hodin nabobtnat. Nabobtnalé luštěniny trochu zvětší svůj objem a jde už vidět náznak budoucího klíčku.

Následně nabobtnalé luštěniny sceďte, přiklopte víčkem a dejte je na chladné a tmavé místo. Luštěniny by měly být stále trochu vlhké, proto je pravidelně, dle potřeby proplachujte, minimálně každých 12 hodin.

Jak je vidno, luštěniny můbeans-390958_1920žete dát nabobtnat například večer před spaním. Ráno je propláchnete a uložíte do temna a chladu. Večer po příchodu z práce je opět propláchněte a následující ráno taktéž. Další večer už by měly být klíčky dostatečně velké, případně ještě jednou postup zopakujte.

Na závěr je vhodné klíčky dát na přirozené světlo alespoň na pár hodin. Klíčky poté skladujte v lednici, vydrží několik dní. Jakmile začnou konce klíčků hnědnout, už je nekonzumujte.

Jak klíčky použít?

Nejvíce se klíčky hodí do salátů, z nichž udělají ještě zdravější, zároveň však sytější jídlo. Tím však jejich použití zdaleka nekončí. Klíčky mají své pevné místo v asijské kuchyni, proto je bez váhání přidejte do směsi připravované ve wok pánvi, nebo do oblíbených jarních závitků. Ovšem klíčky se dají jíst i samotné, například u filmu vám pomohou zahnat chuť na méně zdravé pochutiny.

 

Jaké zkušenosti s klíčením máte vy? Jaké klíčky jsou vaše nejoblíbenější?

ZANECHAT ODPOVĚĎ