Nemůžete červenou řepu ani vidět kvůli vzpomínkám na školní jídelnu? Potom jí dejte ještě jednu šanci a vyzkoušejte moderní recepty z červené řepy!

Řepa má na lidský organismus vskutku blahodárné účinky. V první řadě podporuje tvorbu červených krvinek a výrazně zlepšuje stav cév. Opomenout nelze ani její detoxikační účinky a vysoký obsah důležitých minerálů (sodík, draslík, vápník) a vitamínů B a C. Řepa je zkrátka zdravá a navíc levná. A při vhodné úpravě také mimořádně chutná… Co více si tedy můžete přát?

Salát z polníčku a červené řepy

Tento netradiční salát vás zasytí nejen k večeři, ale poslouží vám i jako lehký oběd. Použít můžete váš oblíbený sýr, vyzkoušejte místo camembertu například sýr feta nebo sýr s modrou plísní.

Ingredience:

  • 1 balení polníčku
  • 1 malá červená řepasalad-421382_1920
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 1 lžíce slunečnicových semínek
  • 100 gramů sýra camembert
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl
  • pepř

Postup:

Řepu dejte do hrnce s osolenou vodou a vařte ji doměkka asi jednu hodinu. Bulvu nechejte vychladnout a mezitím salát jemně omyjte. Řepu nakrájejte na malé kousky. Z hořčice, medu, citronové šťávy a olivového oleje připravte dresink, který osolte a opepřete. Salát opatrně promíchejte s řepou a dresinkem. Rozdělte na talíře a posypte nahrubo nasekanými vlašskými ořechy a slunečnicovým semínkem, které můžete předtím opražit na pánvi s kapkou oleje. Na jednotlivé porce ještě rozdělte sýr pokrájený na malé kousky.

Šťáva z červené řepy

V chladném počasí je důležité dbát na dostatečný příjem vitamínů. O to se snadno a rychle postará vitamíny nabitá šťáva z červené řepy a jablek, tedy samých sezónních surovin.

Ingredience:smoothie-1578240_1920

  • 1 větší červená řepa
  • 3 jablka
  • 1 cm kořene zázvoru
  • citronová šťáva a med podle chuti

Postup:

Řepu oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Jablka také oloupejte, zbavte je jádřince a nakrájejte na menší dílky. Kousek zázvoru zbavte slupky. Do odšťavňovače dejte nejprve řepu, poté jablka se zázvorem. Jestliže bude džus příliš hustý, zřeďte jej vodou. Je-li to třeba, můžete šťávu ještě dochutit čerstvě vymačkanou citronovou šťávou, nebo medem, záleží na vás.

Další oblíbené recepty z červené řepy

Řepa je však mnohem všestrannější! Můžete z ní připravit netradiční karbanátky nebo hamburger, ale za zkoušku stojí i pomazánka. A k nedělnímu obědu můžete servírovat i mírně nakyslý salát. Hitem poslední doby je carpaccio z červené řepy, která je v kombinaci s kozím sýrem vskutku dokonalá! A co takhle klasický ruský boršč, který vás v chladném počasí dokonale zahřeje?

 

Podělte se s našimi čtenářkami  o váš nejoblíbenější recept s červenou řepou!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here