Ovocná vína mají u nás dlouholetou tradici a patří už po staletí k jednomu ze způsobů, jak jednoduše zpracovat sklizené ovoce. Alkoholický nápoj vyrobený ze zkvašeného ovoce byl nejvíce populární v oblastech, kde se nedařilo pěstovat révu.

Vhodné ovoce na víno

Mezi nejpoužívanější druhy ovoce patří jablka, třešně, višně, rybíz, angrešt, maliny, ostružiny, borůvky, jahody, šípky a trnky.

Jedno z nejoblíbenějšího ovoce je rybíz. Ovoce, které se sklízí pro zpracování na víno musí být zdravé a dobře vyzrálé.

Kromě oblíbeného červeného rybízu se dostává do popředí i zpracování černého rybízu, který je trochu sladší a má vyzrálejší chuť. Milovníky ovocných vín upoutá i jeho temně rubínová barva.

Oblíbená domácí výroba

Pokud se rozhodnete zkusit si vyrobit ovocné víno doma, není to nic složitého. Potřebujete jen čisté a dobře zralé ovoce, cukr, nádobu na kvašení, kvasnou zátku, vodu, vinné kvasinky a živnou sůl.

Pro docílení úspěšného výrobního procesu je třeba věnovat pozornost separaci všech stopek, listů, pecek a nečistot.

Jak začít

Pro lepší nastartování kvašení se doporučuje ovoce rozmačkat a nechat asi dva až tři dny nakvasit. Teprve potom se ovoce lisuje. Výhodou rybízu je fakt, že nemá pecku, takže se s ním dobře pracuje.

Z pěti kilogramu ovoce se získá 3-4 litry šťávy (záleží na druhu ovoce). Vylisovaná šťáva se zbaví kalů tím, že se přefiltruje.

Ovocné šťávy bývají málo sladké a cukr je ve víně potřebný nejen k vylepšení chuti, ale závisí na něm kvalita kvašení, obsah alkoholu a trvanlivost hotového produktu.

Proto se šťávy přislazují cukerným roztokem, který se připraví rozvařením cukru ve vodě. Vylisovaná šťáva se tak i naředí a tím se zmírní u některých šťáv kyselost.

Pro rychlé a kvalitní prokvašení se přidávají k ovocné šťávě vinné kvasinky. Nakonec se šťáva přelije do vhodné nádoby, která se uzavře kvasnou zátkou a nechá stát při teplotě 20 až 25 °C.

Kvasný proces probíhá několik týdnů, kdy z nádoby odchází oxid uhličitý. Víno se pomalu čistí a kal se ukládá na dně nádoby. Po ukončení kvašení se nápoj stočí do lahví pomocí hadičky, aby kal zůstal na dně nádoby.

Receptů na ovocná vína je mnoho a kvalitní ovocné víno si lze i zakoupit v osvědčeném e-shopu https://www.rybizak.cz/ a nechat se tak inspirovat zkušenými vinaři, kteří si zakládají na produktech vyrobených z těch nejlepších surovin. Zajímavé jsou i různé kombinace ovoce, kdy vzniká víno pestrých barev, vůní a chutí.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here