Pomalu, ale jistě se blíží vrchol letošního domácí pečení: advent. Abyste si mohli dopředu nakoupit všechny suroviny a nehledat recepty na poslední chvíli, máme pro vás recept na medové perníčky už teď. Jsou plné medu, žitné mouky a skvělého koření. Poměry našeho receptu vám vystačí zhruba na 50 kousků, záleží na velikosti jednotlivých kousků. Perníčky se zdobí cukrovou polevou a mandlemi, takže je můžete nejen sníst, ale také je využít jako vánoční dekorace. Krásně provoní váš domov a oživí jak stůl, tak stromeček.

Suroviny na medové perníčky:

  • 80 g českého medu
  • 50 g tuku
  • 3 lžíce melasy
  • 1 lžíce koření
  • 1 lžíce rumu
  • 2 celá vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 300-350 g žitné mouky
  • 1 bílek (navíc)
  • 100 cukru moučka
  • mandličky celé

Postup přípravy a pečení:

V hrnci nebo v mikrovlnce rozehřejte máslo. Opatrně do něj vmíchejte med, perníkové koření, melasu a rum. Jakmile směs zchladne, přidejte i celé vajíčko. Vejce nepřidávejte, dokud je směs horká, srazilo by se a těsto by se vám nepovedlo podle plánů. Na konec zapracujte do těsta také mouku a sodu. Těsto dobře propracujte, nejlépe rukama, ať je správně prohnětené. Poté utvořte z hotového těsta váleček, který zabalte do mikrotenové fólie a uložte jej do lednice. Tam nechte těsto odpočívat alespoň 2-3 hodiny. Úplně nejlepší je nechat těsto odpočinout přes noc.

Druhý den těsto vytáhněte z lednice, ať trochu povolí. Mezitím si pomoučněte vál a těsto na něm rozválejte. Vykrajovátky tvořte různé vánoční i nevánoční tvary. Ty postupně pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. To je důležité, aby se vám perníky nepřichytly k plechu. Perníčky potřete rozšlehaným vajíčkem, poklaďte je mandlemi a ještě jednou je i s mandlí potřete. Takto nachystané kousky dejte péct do předehřáté trouby na 10-15 minut. Raději je kontrolujte, každá trouba peče jinak. Medové dobroty je nejlepší péct na 160-180 stupňů. Při pečení využijte znalost své vlastní trouby a teplotu i čas si klidně upravte na míru.

Upečené perníčky ještě dozdobte bílkovou polevou. Bílek rozšlehejte v misce spolu s cukrem. Směs naplňte do cukrářského sáčku s tenkou špičkou nebo s ozdobným nástavcem. Jednotlivé perníčky zdobte polevou a poté je nechte zaschnout. Ozdobené perníčky uschovejte do uzavřené nádoby vystlané plátýnkem nebo ubrouskem. K perníčkům můžete přidat jablka, budou pak ještě měkčí. Dobře uschované perníčky vydrží celý měsíc.