Na podzim jsou polévky výbornou alternativou, neboť vás v chladném počasí zahřejí a postaví na nohy, pokud vás přece jen dostihne nachlazení. Navíc stačí, když polévku uděláte hustější a bez problémů se tak nasytí všichni členové vaší rodiny. Máme pro vás dva recepty, které by byla škoda propásnout!

Mrkvovo-rajčatová polévka s červenou čočkou

V této poněkud netradiční polévce se snoubí zdánlivě velmi rozmanité chutě, které jdou však překvapivě dobře dohromady!

Ingredience na 4 porce:

  • 1 větší cibule
  • 2 mrkve
  • 3 stroužky česneku
  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • 100 g červené čočkycarrots-673184_1920
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1/2 chilli papričky (nemusí být)
  • 1 cm kořene zázvoru
  • olej
  • sůl
  • čerstvě mletý barevný pepř
  • 1/2 kari koření
  • 150 g balkánského sýra k servírování
  • 2 střední bagety
  • olivový olej na potření
  • 1 čajová lžička bazalkového pesta (nemusí být)

Příprava:

Na oleji osmahněte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. Poté přidejte mrkev nakrájenou na malé kostičky a přisypte kari koření. Krátce opečte a přidejte plechovku loupaných rajčat, která předtím můžete pokrájet na menší kousky. Podlijte polovinou zeleninového vývaru, osolte, opepřete a přiveďte k varu a povařte asi 20 minut. Do polévky přidejte prolisovaný česnek, nastrouhaný kořen zázvoru a červenou čočku, která se uvaří poměrně rychle. Jakmile bude mrkev měkká, odstavte polévku z ohně. Polévku před servírováním posypte nadrobeným balkánským sýrem a můžete k ní podávat rozpečenou bagetu pokapanou olivovým olejem a jemně potřenou bazalkovým pestem.

Skvělý tip

Pokud nemáte příliš v oblibě balkánský sýr, můžete jej nahradit méně výraznou mozarellou.

Boršč

Lahodná klasika v pojetí snadném na přípravu, i takový může být boršč. Tento recept vás přesvědčí o tom, že přípravou boršče nemusíte trávit dlouhé hodiny. A vegetariáni použijí místo masového vývaru zeleninový.

Ingredience na 4 porce:

  • 1,5 l masového vývaru (včetně masa) 1 cibule
  • 1 větší mrkev
  • 1/4 celerubeets-1584454_1280
  • 1/2 menší červené řepy
  • 2 hrnky nakrájeného bílého zelí
  • 1 větší brambor
  • 2 stroužky česneku
  • 1 malá plechovka rajčatového protlaku
  • olej
  • ocet
  • sůl
  • 3 ks bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček černého pepře

Příprava:

V dostatečně velkém hrnci rozpalte olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte mrkev, celer, zelí a řepu. Vše okrájené a nakrájené na menší kousky. Podlijte vývarem, přidejte koření a prolisovaný česnek. Polévku pomalu vařte, po 15 minutách přidejte také brambor nakrájený na kostičky. Na závěr do polévky přidejte maso z vývaru. Podle potřeby polévku dochuťte octem.

Skvělý tip

Boršč servírujte s kopečkem zakysané smetany a krajícem čerstvého chleba.

 

Bez jaké polévky si podzim nedokážete představit?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here