Lasagne jsou italské široké těstoviny, ale také výborný italský pokrm, který se z těchto těstovin skládá. Podle mnoha zmínek pochází lasagne z Neapole. Tento pokrm je spojením několika lahodných vrstev: těstovinového plátu, boloňské masové omáčky, bešamelové omáčky a sýru. Ze sýrů se obvykle používá parmezán, mozzarella nebo ricotta. Do lasagní se mohou přidat i houby, cuketa, špenát a podobně. Pečou se v troubě a nejlepší jsou teplé. Tady je recept:

Suroviny:

350 g těstovinových plátů na lasagne

200 g mozzarelly

1 cibule

1 mrkev

1 stroužek česneku

3 čerstvá rajčata

250 g rajčatové pasty

300 g mletého hovězího

olivový olej

sůl, pepř, oregano, bazalka

50 g másla

3 lžíce hladké mouky

400 ml mléka

špetka muškátového oříšku

Postup:

1) Nejdříve si připravíme boloňskou omáčku. Na olivovém oleji orestujeme cibulku do zlatova. Pak přidáme nadrobno nakrájené kousíčky mrkve, mleté maso a čerstvá rajčata. Osolíme, opepříme a přidáme bylinky. Můžeme lehce podlít vodou. Dusíme několik minut pod pokličkou. Na konec přidáme utřený stroužek česneku a rajčatovou pastu. Vše promícháme a dusíme další půl hodinu na mírném ohni.

2) V dalším kroku připravíme bešamel. V hrnci rozehřejeme máslo. Až začne bublat, vsypeme opatrně mouku a důkladně mícháme. Poté opět velmi opatrně přiléváme studené mléko a neustále mícháme. Směs přivedeme k varu, osolíme a ochutíme muškátovým oříškem. Hlídáme, aby se směs nepřipalovala. Do hotové omáčky přidáme ještě lžíci másla a necháme odstát.

3) Předehřejeme si troubu, ideálně na 180 stupňů. Do hranaté formy začneme skládat vrstvy lasagní. Nejprve těstoviny a pak boloňskou omáčku. Tu ještě potřeme bešamelem. V tomto postupu pokračujeme, dokud nevyužijeme všechny suroviny. Na bešamel dáváme těstoviny, na ně boloňskou a na ni zase bešamel.

4)  Poslední vrstva ale musí být vždy z omáček, protože na ni ještě poklademe plátky mozzarelly. Lasagne můžeme také zasypat parmezánem, pokud chceme, aby byly hodně sýrové. Pekáček nebo formu zakryjeme alobalem a pečeme na 180 stupňů zhruba hodinu. Pět minut před koncem odstraníme alobal a necháme vytvořit kůrčičku. Lasagne pak necháme odpočívat ještě chvíli v troubě. Podáváme s červeným vínem, dobře se k nim hodí Merlot.