Řízek, typické české jídlo, které najdete v každé hospodě. Doma si ho připravujeme na Vánoce, na narozeniny a někdy jen tak na chuť. Hodí se k němu bramborový salát, vařené brambory, okurkový salát, rajčatový salát a tak dále a tak dále. Příloh a salátů, které k němu ladí, je opravdu mnoho. Znáte ale následující, trochu netradiční, recepty? Připravíte podle nich k obědu řízečky na tři způsoby.  A po všech se budete oblizovat!

1) Řízky plněné cibulí a sýrem

4 porce:

  • 4 prsní kuřecí řízky
  • 1 cibule
  • 4 plátky eidamu
  • 4 lžíce tatarky
  • 2 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g strouhanky
  • olej nebo sádlo

Prsa naklepejte a rozkrojte je tak, aby z každého vznikla kapsa. Kapsu otevřete a nejprve ji potřete tatarkou. Jedno kuřecí prso jednou lžící tatarky. Na tatarku položte plátek sýra. Cibuli nakrájejte na tenké plátky a ty pak vložte do kuřecí kapsy na sýr. Kapsu uzavřete a obalte v klasickém trojobalu: mouka, vejce, strouhanka. Na pánvi rozpalte olej nebo sádlo. Až bude tuk zahřátý, začněte se smažením. Řízkové kapsy smažte na mírném ohni dozlatova. Průběžně obracejte a kontrolujte je, aby se nezačaly z jedné strany připalovat. Podávejte s bramborovou kaší a s čerstvou zeleninou.

2) Řízky v kukuřičných lupíncích

4 porce:

  • 4 kuřecí prsa
  • 2 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 100-150 g lupínků
  • 100 ml podmáslí
  • sůl, pepř, rozmarýn
  • řepkový olej

Kuřecí prsa zpracujte na tenké plátky, které se vám budou dobře obalovat. Výhoda tenkých plátků spočívá také v jejich snadném smažení: řízečky jsou rychleji hotové a nestihnou se připálit. Maso si nachystejte den předem, protože kuřecí plátky musíte nechat přes noc uležet. Namočte do podmáslí a dejte do lednice, ať pěkně změknou. Další den kuřecí prsíčka osolte, opepřete a posypte sušeným rozmarýnem. Poté je obalujte. V mouce, ve vajíčku a na konec v kukuřičných lupíncích. Kukuřičné lupínky před obalováním rozdrťte, ať na mase lépe drží. Řízky obalované v lupíncích můžete smažit na pánvi nebo je dát péct do předehřáté trouby. V takovém případě je pečte na 170 °C zhruba 25 minut na plechu vyloženým pečícím papírem. Průběžně kontrolujte a pokud by se začaly připékat, stáhněte teplotu a pečte o něco déle. Podávejte s hranolkami, domácím česnekovým dipem a chilli omáčkou.

3) Řízky v pikantním těstíčku

4 porce

  • 4 kuřecí prsa
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g goudy
  • 80 ml mléka
  • kari koření
  • špetka soli a chilli
  • sádlo

Kuřecí maso nakrájejte a očistěte. Každý plátek osolte, okořeňte špetkou chilli a posypte kari kořením. Z mléka, vajec, mouky a nastrouhané goudy vyšlehejte jemné těstíčko na obalování řízků. Kari koření můžete přidat i do něj, maso bude pikantnější. Kuřecí prsa obalte v těstíčku a dejte je smažit na rozpálené sádlo. Na pánvi můžete obalené řízky ještě zasypat sýrem. Musíte to ale udělat hned poté, co na ni řízky vložíte, aby se sýr chytl do vláčného těstíčka a nezačal se připékat. Obracejte z obou stran a dávejte velký pozor, ať se nepřipálí. Sýr má tendenci se přichytávat k pánvičce. Servírujte se šťouchanými bramborami a s opečenou cibulkou.