Sezóna švestek pomalu končí. Pokud nevíte, jak naložit s posledními plody, máme pro vás několik vyzkoušených receptů, které si jistě založíte mezi své oblíbené, abyste je měla po ruce i příští rok. Jedná se o recepty nenáročné na přípravu, které bez problémů zvládnou i méně zdatné kuchařky. Takže připravit švestky a hurá na to!
Rychlé a efektní cukroví: Švestky v čokoládě
Ovšem jestliže prozatím už nemůžete švestky ani vidět, usušte je! Uvidíte, že například před Vánoci už na ně jistě budete mít chuť a pokud připravíte luxusní švestky v čokoládě, budete mít o jeden druh vánočního cukroví více, připraveného navíc doslova během chvilky. Dávku můžete rovnou zdvojnásobit, ale další várku můžete v případě potřeby dodělat.
Ingredience:
20 vypeckovaných sušených švestek
20 celých mandlí (můžete použít například i lískové ořechy)
1 hrnek rumu
100 gramů kvalitní hořké čokolády
40 gramů ztuženého tuku
Mleté ořechy nebo kokos na obalení
Příprava:
Sušené a vypeckované švestky spařte a namočte do rumu, minimálně na hodinu. Nejlépe však, když švestky necháte v rumové lázni do dalšího dne. Následně švestky sceďte a do každé vložte jednu mandli, nebo jiný ořech. Mezitím ve vodní lázni rozehřejte čokoládu spolu s tukem. Švestky namáčejte jednu po druhé do rozpuštěné čokolády a následně je obalte v kokosu, nebo mletých oříšcích. Pár kousků můžete nechat neobalených, aspoň budete mít více variant. Švestky v čokoládě skladujte v chladu a servírovat je můžete v barevných papírových košíčcích.
Drobenkový koláč za chvilku: Švestkový crumble
Máte ráda ovocné koláče, ale nebaví vás dlouhá příprava kynutého těsta a hlídání trouby? Potom vyzkoušejte dokonalou alternativu v podobě neodolatelného švestkového crumble moučníku s jedinečným perníkovým nádechem. A příště jej můžete připravit například z hrušek.
Ingredience:
15 pevných švestek
100 gramů strouhanky
100 gramů másla
100 gramů strouhaného perníku
Ořechy dle chuti
Příprava:
Švestky důkladně omyjte, rozpulte a vypeckujte. Nakrájejte je zhruba na čtvrtiny a vyskládejte je slupkou dolů do zapékací nádoby vymazané máslem, případně olejem. Použít můžete i dortovou, nebo jinou formu na pečení. Na pánvi opečte strouhanku a poté ji v míse smíchejte s perníkem, máslem a cukrem. Podle chuti můžete přidat i pár lžic mletého máku, nebo oříšky (mandle, lískové oříšky, vlašské ořechy atd.). Takto vzniklou drobenkou posypte švestky. Crumble dejte do předehřáté trouby a pečte jej na teplotu 180 stupňů zhruba 20 minut. Nechejte chvíli vychladnout a podávejte ještě teplé, ozdobené například lžičkou zakysané smetany a pár lístky meduňky.
Každý muž se vás bude snažit přesvědčit, že švestky jsou nejlepší v tekuté formě, ovšem tyto recepty s jeho přesvědčením pořádně otřesou! Nenechejte se zviklat a připravte výborné sladké pochoutky z posledních švestek. Úspěch je zaručen!