Poněkud nevzhledný kořen, který v sobě skrývá neuvěřitelné množství vitamínů, to je zázvor, který by v chladném podzimním počasí rozhodně neměl ujít vaší pozornosti!

Zázvor, jenž pochází z Asie, se vyznačuje intenzivní ostrou chutí a výraznými prohřívacími účinky. Zázvor je dobrý nejen jako prevence proti rýmě, chřipce a nachlazení, ale podílí se i na úpravě trávení. A nezapomeňte na to, že zázvor má i afrodiziakální účinky, které se postarají o nejeden pěkný večer… Kde všude se dá tedy použít?

Strouhaný zázvor: jedinečné koření

Zázvor má překvapivě široké využití, samozřejmě především v asijské kuchyni. Známý je rovněž v nakládané formě jako příloha k sushi. Ovšem to neznamená, že jej můžete používat výhradně do indických jginger-1432262_1920ídel. Zázvor dodá příjemná pikantní nádech i jiným, tradičnějším pokrmům, například polévkovým krémům. Třeba oblíbený dýňový krém díky mírně pálivé exotické chuti zaujme i milovníky pikantnějších jídel. Zázvor používejte nejlépe čerstvý, ale dobře vám poslouží i zázvor sušený, drcený, který budete mít vždy při ruce.

Zázvorový čaj: tekuté zdraví

Kousek zázvoru zbavte slupky a poté jej nakrájejte na malé kousky. Na jeden hrnek čaje vám bude stačit zhruba 1 centimetr dlouhý kořen zázvoru. Ještě více chuti a aroma se ze zázvoru uvolní, pokud jej nastrouháte na jemném struhadle. Zázvor dejte do čajového sítka a zalijte vroucí vodou. Nechejte jej nejméně 5 minut ginger-1332951_1920louhovat. Zázvorový čaj pijte co nejteplejší, nezapomeňte na pořádnou dávku medu a citronu!

Jestliže si však chcete dopřát skutečnou vitamínovou bombu nejen v teplé podobě. Jako prevence proti chřipce skvěle zafunguje i limonáda. Opět vám postačí zázvor nakrájený na kousky, citronová šťáva a trocha medu. Přidat můžete i čerstvé lístky máty.

Zázvor v medu: originální dárek

Dáváte ráda jedlé dárky? Pak vás jistě zaujme i zázvor naložený v medu. Jeho výroba je mimořádně jednoduchá. Navíc se jedná o vskutku originální dárek, který ocení každý.

Na přípravu zázvoru v medu si nachystejte menší skleničky s hermeticky uzavíratelným víkem. Kromě zázvoru a medu budete potřebovat i citron. Zázvor oloupejte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Citron s chemicky neošetřenou kůrou rovněž nakrájejte na plátky. Do skleničky střídavě dávejte vrstvy citronových a zázvorových plátků.

Pro ozvláštnění můžete přidat i několik hřebíčků, nebo pár hvězdiček badyánu. Nakonec vše zalijte medem. „Sklenička proti nachlazení“ vydrží zhruba týden. Opatřit ji můžete cedulkou s návodem na přípravu, aby obdarovaný věděl, že směs stačí pouze zalít horkou vodou a vitamíny nabitý zázvorový čaj je hotov!

 

Podělte se s námi o váš oblíbený recept, ve kterém hraje zázvor hlavní roli!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here